Get Adobe Flash player

EM – ülisaagikas tehnoloogia

Ülisaagikas tehnoloogia„Näita mulle oma baktereid ja ma ütlen, kes sa oled…“

Kujutage endale ette: komposti ja kõdusõnniku viljakuse peapõhjus on avastatud, viljakuse ja tervise põhituum. Nüüd aga kujutage ette, et ta on eraldatud ja mitmekordselt suurendatud. Jutt käib kasulikest mikroorganismidest. Praegu on teada umbes 3000 liiki mikroobe. Ühed neist tõesti aitavad elusolendeid, teised aga hävitavad neid või siis toituvad nendest. Esimesed teevad hulga kasulikke töid: fotosünteesi abil toodavad orgaanilist ainet (kõik üherakulised vetikad ja fotosünteesivõimelised bakterid – just nemad küllastavad toiduga ookeane, jõgesid , järvi ja tiike ning “toidavad“ kõiki, kes nendest toituvad. Tuletage meelde: õitsev, roheline vesi – see on suurepärane väetis ja kasvustimulaator!, nad muudavad õhulämmastiku taimedele kättesaadavaks (lämmastikku siduvad bakterid   ja mügarbakterid -  need, kes elavad liblikõieliste juurtel);  orgaanilisi jäätmeid lihtsateks aineteks lagundavad bakterid  (terve leegion hallitust, kääritust ja hapnemist põhjustavaid baktereid, pärm- ja muid seeni), tänu millele moodustub muld ja juurtele tagastatakse see, mida taimed nendest kunagi võtsid. Just see mikroobide rühm toodab komposti ja kõdu; mõningad neist puhastavad aktiivselt vett ja mulda igasugustest jääkidest ja jäätmetest; nad on võimelised viima vabasse olekusse mineraale (need mikroobid kasutavad mitteorgaanilistest ainetest vabanevat energiat, neid leidub isegi kuumaveeallikates, suurtes sügavustes maakoores); lõpuks, kahjulikke ja mürgiseid aineid kahjututeks töötlevad bakterid , kuid kes ise samas ei hukku (bakterid, mida kasutatakse veepuhastusjaamades, loomakasvatuses jm).

Paljud loetletud mikroobidest moodustavad fooni kahjulikele mikroobidele ja tõrjuvad nad siis keskkonnast välja. Need mikroobid ei ole kunagi elusale kahjulikud, vastupidi, nende töö tulemusel paranevad taimede loomade ja inimese tervise tingimused. Umbes sadu liike pesitseb meie seedetraktis, ilma nendeta ei ole võimalik normaalne seedimine.
Need on sanogeensed (tervist taastavad) või regeneratiivsed mikroobid, lihtsam on nimetada neid kasulikeks.

Teine rühm kas eraldab kahjulikud ja mürgised ained ( näiteks mürgised gaasid – metaan, ammoniaak, vesiniksulfiid jt.; või toksiinid, mis kutsuvad esile organismi häireid nagu teevad kahjulikud mikroobid) või siis kasutavad elusrakke eluks ja toitumiseks (kõik inimeste ja loomade haigused). Kui neid on liiga palju, siis võivad nad tõrjuda kasulikud mikroobid välja. Need on patogeensed ehk degeneratiivsed mikroobid, edaspidi nimetame neid lihtsalt kahjulikeks.

Nüüd aga faktidest. Steriilses keskkonnas pole mingisugune elu võimalik. Taimede õitseng ja keskkonna puhtus, aga siit ka loomade ja inimese tervis, ei põhine mitte steriilsusel (see on lausa kuritegelik müüt!), vaid keskkonnas leiduvate mikroobide küllusel. Meie elus on aga vastupidi – „„Comet“ tapab kõik mikroobid!“, aga antibiootikum on meie parim sõber.

Kasulikud mikroobid on loomulikus, elavad keskkonnas; aga kunstlikus, mis täis mürke, tööstusjäätmeid, ravimeid ja väetisi – võivad olla ülekaalus kahjulikud bakterid. Mäletate, kurjus on meie hirm?… Me liiga palju kardame mikroobe. Hävitame neid halastuseta. Hukkuvad nii kasulikud kui kahjulikud ja keskkond nõrgestub. Siis sobib ta juba rohkem kahjulikele bakteritele nagu näiteks pidevalt küntavas mullas või antibiootikume saavas seedetraktis.

Sellest probleemist saab vabaneda vaid ühel viisil: asustada keskkonda kasulike mikroobidega. Mikroobid nagu ka teised elavad olendid, „kalduvad käima liidri jälgedes“. Igas keskkonnas saavutavad liidripositsiooni kiiresti paar põhilist mikroobide liiki, aga kõik ülejäänud alluvad neile. Kui saavutada kasulike mikroobide ülekaal, siis on nad liidrid ja muudavad keskkonna omadused paremas suunas. Vaja on vaid neid perioodiliselt lisada.

Seepärast kompost ja kõdusõnnik nii tugevasti suurendavad taimede jõudu. Seepärast sõnniku- või taimeleotis stimuleerib taimede kasvu – see on ju kasulike mullabakterite vedelkultuur.
Aga nüüd kujutage ette: võtta kogu komplekt mitmesuguseid kasulikke mikroobe, suurendada nende omadusi, panna kokku unikaalne liikide kogum, mis on võimelised eksisteerima ühes keskkonnas ja anda see igale inimesele. Selle mõtlesid välja muidugi jaapanlased. Efekt oli muidugi fantastiline!
Preparaadi  nimi oli EM – efektiivsed mikroorganismid. Sinna kuulub 80 tüve kasulikke baktereid. Paljundatakse neid tavalises 3-liitrises purgis, lisades paar supilusikatäit mett. Nädala pärast võib seda lahust lahjendada sada või tuhat korda. Saadakse 3 tonni lahust – aitab, et kui kolm korda suve jooksul kasta ämbritäie lahusega ruutmeetrit peenart. See annab väga võimsa efekti. Jaapanlased kasutavad seda juba 15 aastat. Regulaarne preparaadi lisamine kastmisvette suurendab mullaviljakust ja struktuursust nii, et taimede saagikus tõuseb mitte 30-50% , vaid 3-5 korda. Niisugused tulemused on saadud kasvuhoonetes ja juurviljapõllul. Kapsapead kasvasid 24 kg raskeks, tomatid ja paprikad olid 800 g, samas nende arv ei vähenenud, vaid suurenes. Sama täheldati ka puuviljaaedades ja põldudel. Kartuli kastmisel 2 korda suurenes saak 2,5 korda ja  10 koti kohta oli mädanikesse haigestunud vaid 1,5 ämbritäit. Jaapanlased loobusid kündmisest: EM -iga töödeldud mulda läheb 4. aastal meet ripikkune bambuskepp kergesti sisse.

Kui segada EM orgaaniliste jäätmetega, siis kõduneb see kiiresti kasulikuks EM-kompostiks. Jaapanis täidetakse köögijäätmetega spetsiaalsed konteinerid. Jäätmed vahetatakse EM-i või selle baasil kasvatatud toiduainete vastu. Kohalikud firmad teevad jäätmetest kuiva EM pulbrit, mis siis lisatakse suurtes kogustes mulda; seda puistatakse aedadesse ja istandustesse. Tänu EM-ile saadakse kasvuhoones 1 tomatitaimelt kuni 100 kg valiktomateid. See tundub väljamõeldisena, kuid EM-taimed ei sarnane tavalistele- need on juba nagu puud! 1988.a. suurenes Burjaatias tomatisaak 5 korda – kuid see on Jaapani tasemest palju väiksem. Samamoodi reageerivad EM-ile ka teised köögiviljad. Samades kasvuhoonetes oli kurgisaak EM-peenardel 3,5 korda suurem kui kontrollpeenral.
EM toimib ka loomakasvatuses. Pritsides sigalat või kanalat – kaovad ebameeldivad lõhnad. Lisades seda joogivette ja sööda sisse on loomad tervemad. Nad omastavad 90% toitu senise 50-60% asemel, sõnnik muutub. Kanade puhul suureneb munade hulk ja kvaliteet. Tibude väljalangevus vähenes 20 korda. Broilerid ja sead on niivõrd elavad ja liikuvad, et kaalu ei tule nuumamise ajal juurde, seda on oluline arvestada ja sel ajal EM-i mitte anda.

EM on Jaapani toidulaual kui tavaline maitseaine. Isegi raskesti seeditav toit ei tekita probleeme. Kiiresti mõjub see ka mürgistuste ja muude mõjude korral. Ta normaliseerib seedetrakti tööd igasuguste kõhuprobleemide puhul. On kõige efektiivsem vahend düsbakteriooside korral. Isegi EM-iga töödeldud  sokid muutuvad seenhaigustekindlaks.

Eriti suur tähtsus on EM-il keskkonna puhastamisel. On olemas biotualetid, mis üldse ei haise ja muudavad kõik kiiresti suurepäraseks kompostiks. Majades on olemas settenõud EM-iga ja teede ääres kanalites jookseb puhas vesi – see on nagu avatud kanalisatsioon. Kogu suure elumaja reovesi- tualetist, vannist ja köögist pärit, muutub 24 tunni jooksul EM abiga puhtaks veeks. Niisugust seadet on Jaapani Gusikawa linna avalikus raamatukogus demonstreeritud. Seal makstakse nüüd 20 korda vee eest vähem kui enne.

EM ja teisi variante kantakse ka taimede lehtedele. Kui seda tehakse „noorest peast“, siis suudetakse peaaegu kõik haigused ära hoida. Kui aga töödelda pooleldi juba kuivanud põõsaid, siis EM  hetkega „seedib ära“ – praagib välja.

EM-i kasutatakse ka kahjuritõrjes. On täheldatud, et käärimisbakterid mõjutavad putukate seedetrakti ja sageli need siis hukkuvad. See juhtub noorte putukatega, eriti just röövikutega. Siin on palju ebatavalisi efekte, mida tasub teada. Kuid EM-i kasutammisel pole taimekaitset vajagi.

Juba sada maad on aktiivselt hakanud ostma EM tehnoloogiat.  Tahan märkida: kõrgemal pool pole EM tunnustust leidnud. Suvilaomanikele on ta aga eriti vajalik. Just isiklikust tervisest lähtudes. Hakkan just ise EM-i kasutama ja tulemusi jälgima. Kui katsetused juba käivad, kutsun kõiki üles sellega ühinema, et aasta pärast saaks detailsemalt asjast rääkida.

Comments are closed.

Sojaklastri toetajad
EAS
Sojaklastri algatus
GMO vaba soja